неділю, 19 червня 2011 р.

UBUNTU 11.04

 Вибачте за довге мовчання, сподіваюсь наверстати пропущене. Наразі я переходив, переходив, і нарешті перейшов на Ubuntu 11,04. Що хочу зразу сказати, хо зараз знаходимться на 10.10 залишайтесь там де були, та чекайте осені та релізу 11,04. Але якщо всеж таки не в тепрпець то спробую розповісти, що потрібно робити, для того, щоб оминути гострі кути.
По перше, Unitry доволі незвичайне, нове середовище, до якого необхідно звикати. Є багато новведень таких як нові драйвери для відеокарт, та розширений репозитарій.


Почну з нового:
Нові драйвери для відеокарт Nvidia, та ATI. Незнаю радуватися цьому чи плакати? Вікно DraftSight ”плаває” над іншими вікнами як ти не ”ковиряй той драйвер”. У мене вийшло приборкати цю проблему при деякій послідовності встановлення самого DraftSight та відеодрайвера про, що розповім далі.
Новий офісний пакет LibreOffice. Думаю тут все ясно.
Новий пакет CAD LibreCAD як я розумію він, якимось чином, перекликається з проектом LibreOffice та використовує быблыотеку Libre, але оснований на Qcad та має його інтерфейс. Детально далі.
З репозитарія встановлюється Salome 5.1.3 та багато доповнень до нього.
Це те основне, що я насьогодні зміг ”осягнути”.
Інтерфейс Unitry, хто ще не бачив:


Подобається панелька швидкого запуску, подобається метод переключення між робочими столами ”Ctrl+Alt+стрілка” був і раніше але зараз таким чином переключатись швидше. Не подобається Banshe замість Rhytmbox, не всі програми відображаються в звернутому вигряді на панелі, вимушений використовувати ”Alt+Tab”. Більшість з цих проблем можливо вирішити. А на колір та смак товаришів немає. Так шо до діла.

Нові драйвера. Встановлення проводив як на машині з Nvidia відео, так і на машині з ATI відео. Що там, що там DraftSight працював не стабільно, вікно робочого простору ”висіло” над всім, це значить що за чорним прямокутником вікна ховався курсор, відкриті меню, діалоги, та таке ін. Вирішити це вдалося деякою послідовністю встановлення самої програми DraftSight так і драйверів. Можливо це ”танці з бубном”, але іншого вирішення питання у мене нема. Так послідовність встановлення:

1. Встановлюємо необхідні для роботи DraftSight доповнення:
$ sudo apt-get install libdirectfb-extra libxcb-render-util0
2. Встановлюємо, попередньо скачаний, DraftSight
$ sudo dpkg –i DraftSight.deb
3. В процессі встановлення libxcb-render-util0 попросит встановити libaudio встановлюємо її.
4. Далі йдемо в утіліту пропорієнтованих драйверів та встановлюємо рекомендовану версію драйверу.

Все після цого вікно не ”висіло” та DraftSight працював без нарікань. Ще раз напомню не встановлюйте пропорієнтовні драйвера до встановлення самого DraftSiht.


LibreCad, дуже добрий та продвинутий клон, QCAD.
Інтерфейс як бачете аналогічний QCAD. З приємного в LibreCad включено інструмент ”полілінія” яка присутня в QCAD тільки в пропверсії. Встановити LibreCad можливо з офеційних реползитаріїв Ubuntu чи з репозитаріїв LibreCad інструкція тут http://cms.librecad.org/cms/home/installation/linux.html. В планах команди, що розроблює LibreCad підтримка DWG формату про це йдеться на їх офіційному блозі http://blog.librecad.org/2011/04/adding-dwg-support/.

Буду писати в подальшому, але зараз можу писати тільки на роботі тож, не нарікайте, що рідко.

2 коментарі: