пʼятницю, 7 жовтня 2011 р.

Як видалити білий фон зі сканованих планів


Дуже часто виникає необхідність працювати зі сканованими документами (генплани, плани поверхів то що). При цьому, добре якщо скан робите ви самі, а якщо скан до вас доходить від замовника, підрядника, сміжника? При самостійному скануванні підоснови ми можемо вибрати прозорий фон та зберегти скан у потрібному форматі, а коли нам надають файл скану у форматі, наприклад JPG чи ін., та ще з білим фоном то питається як з цим боротися?


Вихід з цього положення є і дуже простий. Можливо я заново відкриваю велосипед, але все одно напишу (комусь все одно допоможе). Я, наприклад, з цим справився нещодавно. Так от до справи.
Відкриваємо у GIMP файл підоснови:
 
Вибираємо Шари/Прозорість/Додати альфа-канал. Далі вибираємо інструмент ”виділення пов'язаної області за кольором”, або натискаємо ”u”. Потім вибираємо фон та натискаємо ”Delete”. Області з градієнтом кольору (ті, що трохи відрісняються від обраного фону) потрібно обирати заново та видаляти. Також потрібно вручну вибрати та видалити замкнені області.
 
Після очищення підоснови від фону зберігаємо файл у форматі png або tiff. Я б рекомендував png. Та вставляємо в робочий dwg файл. Один нюант – при роботі з DraftSight вставлений малюнок буде мати червоний фон. Непотрібно лякатися данний фон не буде роздруковуватися та є прозорим.

Discover DraftSight: Free CAD Software.

1 коментар:

  1. Тоже обрабатываю сканы чертежей в GIMP, получается оптимизировать их для печати а отправки по email. Буду рад если прочитаете мою статью: http://energokot.blogspot.com/2012/01/blog-post_21.html

    ВідповістиВидалити