четвер, 7 квітня 2011 р.

Шрифти в Qcad

Як і обіцяв пишу про те як редагувати шрифти в Qcad. Можливо з виходом DraftSight Qcad стає неактуальним, але не будемо поспішати так, як DraftSight поки що тільки beta і яка ліцензія буде на робочій версії невідомо.
Так от - редагування шрифтів в Qcad Linux.
Насамперед потрібно витягнути той шрифт який будемо редагувати для цього відкриваємо файловий менеджер з правами суперкористувача (root). В Ubuntu це робиться так:
sudo nautilus
з консолі. Після чого йдемо в теку де лежать шрифти qcad. Адресу цієї теки можна взяти з qcad
У мене це /usr/share/qcad/fonts, копіюємо шрифт unicode.cxf в теку /home/user де замість user ваш login в системі. Відкриваємо даний файл в qcad.
Маємо порожній простір та багато блоків з права. Кожен блок, що є в цьому файлу це окрема літера чи символ. Назва блоку, наприклад [0410] A, складається з позначення літери чи символу та її кодуванні в UTF 8, [0410] це код символу, а "A" власне символ.
Для того, щоб змінити символ, нас цікавлять символи (ЪЭЫъэы) ми їх будемо змінювати відповідно на (ЇЄІ їєі), так для цього відмічаємо необхідний символ, клацаємо правою клавішею мишки та вибираємо "редактировать символ". У вікні, що відкриється редагуємо символ як звичайне креслення, але при редагуванні використовуємо лише лінії ні яких кіл чи кривих, вони не прочитуються.

Після редагування просто закриваємо дане вікно, не файл, а вікно, без збереження. Переходиво до основного файлу з блоками та редагуємо назву блока.
Для цього відмічаємо, щойно відредагований блок, клацаємо правою клавішею мишки та вибираємо "изменить название блоков" чому блоків, а не блоку не знаю, але лякатися непотрібно змінюється назва тільки одного блоку. У вікні, що відкрилося змінюємо сам символ та його кодування у квадратних лапках. Кодування беремо з таблиці символів у вкладці "Стандартні" меню "Програми"
 
Власне кодування знаходиться у лівому нижньому кутку вікна "таблиці символів". Після зміни всіх необхідних символі зберігаємо файл під новою назвою вибравши "зберегти як" та розширення "cxf". Далі знову відкриваємо файловий менеджер під root, якщо закрити вже встигли, та копіюємо новий файл шрифтів в теку шрифтів qcad це /usr/share/qcad/fonts. Перезапускаємо сам Qcad та маємо новий шрифт у власному користуванні.
Як і обіцяв викладую вже готовий "Український" шрифт http://www.upload.ua/download.php?file=unicode_ua_cxf54



Немає коментарів:

Дописати коментар